Vaikka kuka tahansa voi ottaakin valokuvia, on valokuvaaminen silti taitolaji. Ammattivalokuvaaja ei ainoastaan tallenna kuvaa kohteestaan, kuten yleensä tavallinen valokuvaaja tekee. Ammattivalokuvaajalla on oma tarinansa kerrottavanaan, ja miettii usein kuvauskohdettaan ja siihen liittyviä seikkoja ennalta, ennen kuin edes saapuu kuvauspaikalle.

Valokuvaus taiteena

Valokuvaajalla on mielessään idea, kuten taidemaalarillakin, mutta valokuvaaja tallentaa kohteensa ottamalla kuvan, kun taas taidemaalari tekee sen maalaamalla. Valokuvaaminen onkin siten taidetta. Tätä seikkaa moni ei tule miettineeksi, koska tavallinen valokuvaaja ei näitä asioita juuri pohdi. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä yleinen sanonta, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Yleinen olettamus on, että ennen kuin sinulla on mahdollisuutta kertoa itsestäsi, sinusta on jo luotu käsitys olemuksesi perusteella. Sama toimii kuvien suhteen ja tätä ajatusta valokuvaajat juuri etsivät.

animal_bear_photo_picture_404032612Kuvaukseen valmistautuminen

Kun valokuvaajalla on idea kuvasta, on seuraava askel tutkia, miten sen voi tehdä käytännössä mahdolliseksi. Mikäli kyseessä on luontokuva tai tietyn luontokohteen kuvaus, pitää kuvaajan miettiä monenlaisia seikkoja. Tärkeimpiä niistä ovat:

  • Miten päästä valitulle paikalle luontoon laitteiston kanssa
  • Mihin aikaan vuorokaudesta kuva tulisi ottaa parhaan lopputuloksen saamiseksi
  • Millainen sää luo parhaan mahdollisen kuvauspäivän
  • Kameraan liittyvät tekniset seikat

Muita ammattikäyttöön suunnattuja valokuvia on niin ikään mietitty niiden käyttötarkoituksen mukaan. Kuvia ei oteta ainoastaan halutessa havainnollistaa sama asia kuvan muodossa kuin mistä tekstissä kerrotaan, vaan kuviin yritetään saada talletetuksi myös monenlaisia tunteita. Esimerkiksi ammattivalokuvaaja ei ota kuvia vain hääparista, vaan yrittää myös vangita kamerallaan ilon ja rakkauden tunteet sekä kokonaisvaltaisen ilmapiirin.

Kuinka säilyttää valokuvat?

Valokuvien säilyttäminen on oma taitonsa. Ei ole yhdentekevää, miten ja missä ne tallettaa ja säilyttää. Hyvin paljon riippuu myös siitä, minkälaisilla välineillä ja missä muodossa kuva on otettu. On mahdollista luoda digitaalisia valokuvauskansioita ja nykytekniikan avulla voi luoda paperiversiona hienoja tekstiä ja kuvia sisältäviä kansioita. Hyvin erityisen valokuvan voi myös kehystää kauniilla kehyksillä tai säilöä kuva-albumiin. Kehystettyä kuvaa kelpaa ihailla vuosia kuvan ottamisen jälkeenkin.Valokuvauksesta ja sen taitamisesta löytyy hurjasti tietoa internetissä ja tarjolla on kursseja sekä aloittelijoille että ammattilaisille. Netistä löytyy esimerkiksi Kamera-lehden verkkoversio, jonka sivuilta saa lisätietoa valokuvauksesta ja tarjolla olevista kursseista. Kiinnostavat kurssit tempaavat helposti valokuvausharrastuksen pariin.